Jooga sopii ihan jokaiselle

yogi_bhajan.jpg

Joogan suosio kasvaa Suomessa vuosi vuodelta. Se on parikymppisten, nuorten tyttöjen keskuudessa eräs suosituimmista harrastuksista. Tänäkin kesänä tuhannet joogit kokoontuvat retriitteihin, kursseille ja meditaatio-workshoppeihin.

Minulle joogan fyysinen puoli on vain pieni osa harjoitusta. Sanotaanhan, että jooga-asentojen eli asanojen perimmäinen tarkoitus onkin valmistaa keho mukavaan istuma-asentoon, meditaatioon ja hiljentymiseen.

Jooga on minusta ihanaa, koska se tekee henkisesti niin hyvää. Kun joogaan säännöllisesti, olen levollinen, armollinen itselleni ja muille, näen asiat myönteisessä valossa - olen sovussa itseni ja ympäröivän maailman kanssa.

Joogaa myös osteoporoosi-diagnoosin jälkeen

Joogaamiselleni meinasi pari vuotta sitten tulla loppu, kun minulla todettiin luukato eli osteoporoosi sekä alaselässä kulumia. Fysioterapeutit olivat kauhuissaan kun näkivät, millaisia harjoituksia teen säännöllisesti.

Yksi kielsi minulta ehdottomasti niskahartiaseisonnan, toinen päälläseisonnan ja kolmas jopa kaikki eteentaivutukset. Luuston haurauden ja kulumien lisäksi sain kuulla, että minulla on yliliikkuvat nivelet, joiden liikkuvuutta ei missään nimessä saisi lisätä joogaamalla.

Olin ymmälläni ja surullinen. En koskaan ajatellut joogan olevan pahaksi koska se ei tuntunut pahalta. Päin vastoin, muutama joogaliike oli ainoa keino, jolla sain tietyt, jumittavat selkälihakset hiukan vetreytymään.

Lopulta löytyi fyssari, joka tarkkaili harjoitustani ajatuksen kanssa, kehotti kuuntelemaan omaa kehoa ja tekemään sellaista, mikä hyvältä tuntuu. Sitä neuvoa olen noudattanut hyvällä menestyksellä.

Yli nelikymppisenä joogaopettajaksi!

Tänä kesänä suhteeni joogaan syvenee, sillä sain harvinaisen mahdollisuuden osallistua kolmen viikon joogakurssille Espanjan Mallorcalla, jonne lähden parin viikon kuluttua. Jos suoritan kurssin sekä siihen kuuluvat oheistehtävät hyväksytysti, saan joogaopettajan (Registered Yoga Teacher, RYT 200) pätevyyden.

Haluan opettaa joogaa, sillä haluaisin että muutkin pääsisivät osallisiksi samasta levon ja rauhan tunteesta, jonka jooga minulle tuo. Lisäksi muiden opettaminen on paras keino oppia itse lisää. Eräs joogaguru on sanonut, että vain opettamalla muita voi tulla jossain asiassa mestariksi:
 

“If you want to learn something, read about it. If you want to understand something, write about it. If you want to master something, teach it.”
– Yogi Bhajan –


Koulutukseni jälkeen toivon, että voisin tehdä iltaisin ja viikonloppuisin esimerkiksi sijaisuuksia joogasaleilla eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Salainen haaveeni on ollut, että voisin jonain päivänä opettaa joogaa vanhuksille. Joogastahan voi olla merkittävää apua esimerkiksi muistihäiriöissä sekä niiden ehkäisyssä.

Olen tehnyt vapaaehtoistyötä lähialueen dementiakodeissa ja tiedän, että mikä tahansa virkistävä toiminta voi tuoda paljon valoa ja iloa vanhuksen arkeen.

Rakkautta ja valoa,
Aino

Aino Pajukangas