Olen harjoittanut joogaa pian kymmenen vuoden ajan. Ennen joogan aloittamista olin hyvin epävarma itsestäni.

En juurikaan harrastanut liikuntaa nuorena, ja myös joogassa tunsin pitkään itseni kankeaksi ja kömpelöksi. Minussa asui pieni perfektionisti, joka tavoitteli kaikkialla elämässä - niin myös jooga-asanoissa - täydellisyyttä, ja jouduin kerta kerran jälkeen pettymään, kun en yltänyt tavoitteisiin.

Jooga avasi elämän solmuja

Jouduin opettelemaan kontrollista luopumista syvien vesien kautta, kun sairastuin keskivaikeaan masennukseen synnytyksen jälkeen. 

Syksyllä 2008, ollessani 3- ja 1-vuotiaiden lasten kanssa kotiäitinä, keksin osallistua astangajoogan alkeiskurssille. Joogan kautta elämäni solmut alkoivat vähitellen aueta.

Harjoittelin Helsingin Astangajoogakoulussa enemmän ja vähemmän säännöllisesti, useimmiten Maarit Nevanperän johdolla. Astangajoogan ansiosta tutustuin vähitellen kehooni, mutta kantapään kautta jouduin myös hyväksymään myös oman rajallisuuteni.

Osteoporoosi pakotti kuuntelemaan kehoa

Vuonna 2014 jouduin fysioterapeuttien kehotuksesta lopettamaan astangajoogan, koska minulla todettiin alaselässä ja lonkissa luukato, ostoeporoosi. Vasta sen jälkeen opin kuuntelemaan kunnolla kehoani.

Diagnoosin jälkeen aloin tutustumaan muihin joogamuotoihin: vinyasa flow -joogaan, hot joogaan ja bikramjoogaan Yoga Nordic -joogastudiolla ja Studio Yin -joogastudiolla sekä kundaliinijoogaan Siri Adi -joogastudiolla.

Erityisesti kundaliinijooga on antanut minulle uudenlaista mielenrauhaa ja tasapainoa. Sovellan joogatunneillani kundaliinijoogan meditaatio- ja hengitystekniikoita.

Jooga ei ole vakavaa yksinpuurtamista!

Kesäkuussa 2017 suoritin kansainvälisen Yoga Alliancen sertifioiman joogaopettajan tutkinnon (Registered Yoga Teacher, RYT 200) Happy Jack Yoga -organisaation opinto-ohjelmassa. Happy Jack -joogan kautta löysin viimein 41-vuotiaana joogaamisen ilon ja tajusin, että joogatunneilla voi myös nauraa.

Minun joogatunnilleni voit tulla sellaisena kuin olet. Joogan kautta hyväksyt omat rajoitteesi ja toisten heikkoudet. Tunnin jälkeen koet, että olet tarpeeksi hyvä sekä itsellesi että muille.
 

Käymäni joogakurssit